Stretcha löparmuskeln! (m. tensor facia latae)

En väldigt bra fråga som jag fick ikväll!


Jojo

Hej.
Tack för bra tips.
Jaag undrar bara, hur stretchar jag utsida lår... fram- bak- och insida hittar jag men inte utsida... hur gör du?

Svar:
Det är en bra fråga du kom med! För många löpare får problem med just denna muskel, för att dom inte töjer ut den tillräckligt bra, det kan resultera i onda knän!
 
För att du verkligen ska kunna hitta igen muskeln du söker att stretcha, den så kallade löparmuskeln (m. tensor faciae latae) så kanske det kan vara intressant att se hur den egenligen ser ut!


Som du ser på bilden ovan så sitter den ganska så långt fram på benet, den sitter bla. fast i höftbenet, den del som brukar sticka ut på vissa på framsidan.. sen går den ner i ett stort senstråk och vidare en bit  in i knäkapseln.. (= problem med knäna!)

För att stretcha en muskel så drar du ursprung och fäste så långt ifrån varandra som möjligt!


Gör som på bild 1: händerna i sidan och benen i kors, ställ det ben som du inte ska stretcha främst precis som på bilden, du kan ha det benet lite lätt böjt medan du har det ben du ska stretcha rakt.
 
På bild 2: nu börjar du att töja ursprung och fäste så långt ifrån varandra som möjligt! Du lutar dig åt sidan från benet som du stretchar, du kan börja med att bara luta dig helt åt sidan, känner du inte något så kan du testa att luta åt sidan och framåt samtidigt, så bör du känna det! =)

Om du fortfarande inte känner något! Har du verkligen lutat dig åt rätt håll? För dom flesta är rätt stel i tensorn, speciellt om dom aldrig har töjt ut den tidigare.

Så där är svaret på din fråga =) så gör jag!

Lycka till, och tack för en väldigt bra och relevant fråga!


Kommentarer
Postat av: Anonym

Strålande!
Tack för hjälpen!
Jag har aldrig riktigt fattat vad den stretchövningen går ut på och har gjort helt fel (trott att det kanske var sidan av midja-rygg som sträcktes). Tack för superbra tips och ett tydligt språk! -Och för en bra blogg! krya på dig, förkylningar är onda!

2008-05-08 @ 11:06:54
Postat av: C

varsegod =) Ja, det är lättare att veta hur man ska stretcha om man vet var muskel sitter och vad den fylle förfunktion.. som jag glömde nämna! hehe den gör en så kallad abduktion, alltså att den för benet ut från kroppen i sidled.

2008-05-08 @ 14:59:13
URL: http://skildrandetankar.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0