öhh

varför får jag alltid träningsverk när jag har haft en tenta?

sitter jag verkligen och spänner mig så mkt?

helt sjukt...

Ibland blir jag bara så less..

man försöker att ge råd för att hjälpa människor, men det ger ju inget.. dom ber om det men när dom får det så blir dom sura.. ähh, vad ger de att ens försöka när man bara får en massa skit för det?

som sagt denna blogg handlar om mitt liv, MINA kunskaper..( som är baserade på forskning) är dom inte det så kommer jag att skriva det också..  jag skriver vad jag har lärt mig på skolan och genom mina erfarenheter.. ni väljer själva om ni vill lyssna eller inte..

(det handlar om en viss person ute på nätet, så ni som inte fattar nåt av det här.. ta inte åt er!)

ÄNTLIGEN!

tentan är gjord! det kändes bra och nu är det sommarlov =) nu ska jag vila en halvtimme och sedan ska jag börja tvätta och städa så att det är fint här i helgen när mamma och pappa kommer!

jag tänkte att jag skulle fara ut och springa med Devil som berömm för att jag har gjort tentan, fast jag är så slut i huvudet efter den så orkar inte... behöver verkligen få sova!

jag har bara legat och snurrat de senaste två nätterna för att jag inte kunnat slappna av.. så blir det inför tentor! men nu är det gjort iaf och ni kommer att slippa läsa om min tenta ångest mer.. iaf för några månader framöver!

nu kommer jag att skriva mer om träning och kost.. ska försöka ta fram några bra och goda recept också! och så har jag ett alternativt "snack" istället för chips, ostkrokar och sådant.. men inte nu.. nu sova!

resa + träning

jag har ju gått SG linjen nu ett tag, jag har verkligen lärt mig massor.. men där jag egentligen har lärt mig mest om styrke-träning är faktiskt i Andreas gym! det är kul att vara runt människor, som är utbildade SG, proffesorer och dylikt  i träning=)

Det jag kan om konditions träning har jag lärt mig mesta dels själv, och självklart genom forskningsartiklar och så har jag till och med hunnit skriva en egen=) den handlar om stavgång!

När jag har varit på mitt gym har jag faktiskt blivit förvånad över hur lite kunskap det finns bland vissa personliga tränare.. men nu på tisdag ska jag faktiskt fara på ett gym i Göteborg och träffa en personlig tränare och prata om löpträning och det som hör till det =) han har över 25 års erfarenhet så det ska bli intressant! vi får se om jag håller med honom om vad han säger.. vad han grundar sin akunskaper på och så vidare..

haha hur många far på semester och ser fram emot att få träna?

jag är en av dom=)

Why?! =)

Jag har roat mig själv med att störa mig på varför vi alltid måste vara så himla noga i allt på skolan..exempelvis sättet att förklara vad smärta är..
Svar: samlingsbegrepp för upplevelser med en olustbetonad emotionell karaktär där orsaken är skiftande..

KOM IGEN!

Varför kan man inte bara skriva: när det gör ont.. (haha)

eller varför vi ska kunna vad bukspottkörtelns alla delar heter på latin..

det är ju dessutom så himla kul! att lära sig vilka organ i kroppen som ligger intra resp. retroperiotenalt (innanför och utanför  bukhinnan)

haha sen så är det tydligen suuuperviktigt att veta hur tarmperistaltiken rör sig oxå! haha.. för er som inte vet så är det hur.. hmm.. skiten rör sig i tarmen.. sen så är detta väldigt stora delar av tentan också medan det som vi tycker är viktigt är väldigt små, som exempelvis vad uthållighetsträning har för effekter på hjärtat och blodomloppet.. svar: lägre vilopuls,starkare hjärta och ökad blodvolym.. sånt är ju kul.. å för att det är så kul så är det ju självklart den minsta delen av tentan =)

Tillåt mig att skratta!

Jag och min sambo har tittat på ett hus, ett otroligt vackert hus.. som har stor potential men behöver totalrenoveras.. Och nu snackar jag TOTAL-renoveras.. vattenrören i hela huset behöver bytas, hela köket, det finns ingen ordentlig tvättstuga, tvättmaskinen är så gammal att den har en lös centrifug brevid ! självklart finns det ingen tummlare.. alla fönster måste bytas, det är bara tvåglasfönster.. Övervåningen är inte ens inredd eller isolerad eller något..  huset behöver tilläggsisoleras mer än vad det redan är gjort.. vissa golv är så fula så att man spyr! så huset behöver verkligen renoveras!

Det som ändå gör att jag blev totalt förälskad var trots allt detta jobb, så kände jag en enorm frid i huset.. Det var som att komma hem.. på något konstigt sätt... jag trivdes bara att vara där.. så hjärtat sa ja, emn sen så började budgivningen.. det startade på 1 250 000 kr.. lite mycket ändå med tanke på hur mkt det skulle kosta att renovera upp stället och pantbreven å lagfarten och så.. det är ganska mkt för ett sådant gammalt hus (från slutet av 1800 talet) iaf här uppe i Piteå.. nere i södra Sverige skulle jag inte ens vilja veta vad detta hus skulle kosta!! men nu ikväll så ligger budet uppe på 1 750 000 kr.. så vi är ju som ute ur leken.. det har inte vi ekonomi att köpa nu när jag pluggar!

Varför?

Varför blir jag alltid såhär inför tentor?

nervös..

Litar inte längre på mina kunskaper...

litar inte längre på att jag kan något överhuvudtaget..


osv...

Nu måste jag fortsätta att plugga, jag har inte tid att sitta och skriva in mer av mitt självtvivel..

Det var skönt att få ut det, men jag måste koncentrera mig på plugget...

att tvivla på mig själv tar bara upp onödig tid och energi!

Förvirringen är stor!

jag fattar det inte, jag vill verkligen det här! men kan inte ta mig för att uppnå det jag vill.. vad är det som är så fel i min hjärna?!
Varför kan jag inte organisera upp det som jag vill? Lära mig det jag behöver kunna...
Jag faller alltid vid mållinjen!

Jag överdriver inte...

Säg mig.. vad fan ska jag göra nu?

Plugg plugg plugg...

Tentan är på fredag(blää), hundutställningen är på lördag+ att jag ska på stan med mamma då, på söndag ska det packas och tvättas och på måndag flyger vi till Göteborg! =)

Skadad...

Skoj! (sarkastiskt!) Andreas råkade trycka upp min knäskål när jag stod upp, det ska egentligen inte gå, eftersom lårmuskeln ska hålla fast knäskålen, men min pojkvän som har ganska så stor kraft i kroppen råkade trycka till med sitt ben.. Det gjorde jätte ont! han blev lite förskräckt och bad om ursäkt, för det var ju inte meningen!

Dock är skadan skedd och jag kan inte träna!

Tack älskling..

Vikt hets!

Jag har ju själv varit där en gång i tiden.. Men nu såhär i efterhand så förstår jag inte mina egna tankar, som jag hade då under den tiden.. kanske är det för att jag känner mig bättre till mods nu..

Det finns GI-metoden, atkins camebridge, nutrilätt osv.. den här listan går att göra hur lång som helst!!

Men vad hände med vanligt sunt förnuft? Bara för att talriksmodellen inte är en "ny" grej så bertyder det inte att den inte fungerar längre.. den och lite vanligt sunt förnuft, en bra bild på talriksmodellen hittar ni på mitt tidigare inlägg "kost och näring".

Jag menar visst säger ett vanligt sunt förnuft, att äta chips. sockerdricka, godis, kakor, hamburgare, pizza varje dag leder till viktuppgång... Eller är okunskapen så stor att folk tror att dom blir smala av att äta light chips?

Barnen i vårt land blir också bara tjockare och tjockare, detta tror jag dels beror på för mycket stilla sittande. Barn verkar inte leka ute och klättra i träd på samma sätt nu som jag gjorde när jag var liten. Jag är bara 24 år gammal men ser vilken enorm stor skillnad det är bland dagens barn och ungdommar. Det jag också tror att det beror på är att "lördagsgodis" inte längre verkar vara en allmän regel i hushållen. Jag och min pojkvän har inga barn, men vi har ändå regeln lördagsgodis.

Jag måste säga att jag är stolt över min kommun som har program med föräldrar och barn för att öka kunskapen om kost och hälsa!

image41


Dagens bild!

Vin Diesel är snygg och han har en otroligt sexig röst.. de var bara det jag ville säga.


 

image40

Ops!

Jag och Devil bestämmde oss för att vi ville fara ut och springa en vända i skogen (en som vi aldrig sprungit förr) helt plötsligt var vi på grisberget (6 km hemifrån), så då sprang vi 5 km vändan där, sen virrade jag bort mig totalt! iaf så slutar det med att vi har varit ute och sprungit i två timmar och ca 1,5- 2 mil.. Hehe jag visste inte ens om att jag kunde springa så långt!

Snacka om min förvåning!

Men skoj var det!

Vågen! bra eller dålig?!

Nu ska ni få höra en anledning till varför man verkligen inte ska hänga upp sig på vad det står på vågen!

På en månad har jag ändrat mina mått på följande sätt:

Midja: - 3 cm
Mage: - 4 cm (ni vet trouble area)
Stuss: - 4 cm
Hö lår: - 3,5 cm
Vä lår: - 3cm
Vader: - 0 cm
Hö arm: - 1 cm
Vä arm: - 1 cm

Totalt: - 19,5 cm På en enda månad!

Det jag har gått ner i kg: -1kg (på en månad)

Ser ni!

Kom ihåg: Hälsan är viktigare än vågen!

Dagens träning

jag orkade ju som sagt inte träna igår..

Idag när jag var på skolan gjorde Malin (i min klass) ett åstrandstest på mig. Det är ett konditionstest ¨på en speciell cykel. Jag har gjort det förut, men har som alltid varit lite fundersam över mina resultat, så jag pratade med en av mina lärare som också tyckte att det lät lite konstigt att jag kom upp i en sådan hög puls trots att min upplevda ansträngning var så låg.

Jag fick låna hem en pulsklocka från skolan, så jag ska idag göra ett eget litet maxpuls-test, jag ska ta med mig en person som kan hjälpa mig med detta! Det är inte något man bör göra om man inte har en bra kondition! Vi får se om jag ens pallar det!! (jag tvivlar)

Men det skulle vara ett bra sätt att kolla om jag kanske har en ovanligt hög maxpuls, för har jag det är det inte så konstigt att jag får så dåligt utslag på konditionstestet jag gjorde idag!

Här följer iaf lite instruktioner om vad jag ska utsätta mig för senare idag:

Använd pulsklocka under testet då det är väldigt svårt att manuellt ta pulsen vid så hög puls som det blir under detta test.
Efter en ordentlig uppvärmning börjar du med att cykla eller springa i ett lugnt tempo. Öka sedan tempot eller motståndet successivt så att du varje minut får det lite jobbigare. Du bör öka intensiteten så ofta och mycket så att du efter ca 10-15 minuter når din maxpuls. Du har nått din maxpuls när du inte kan öka din puls trots att du ökar farten eller motståndet. I slutet av testet ligger du på mjölksyreförbränning och kan därmed inte hålla på så länge så det gäller att inte stanna kvar på samma intensitetsnivå för länge i slutet.
Det är bättre att öka intensiteten ofta och lite istället för sällan och tungt. Går du på för tungt för snabbt är det lätt att du drar på dig mjölksyra för tidigt och därmed inte når din maxpuls.

Vad tror ni? låter det jobbigt?

önska mig lycka till..

Jag skriver in mina resultat senare..

Dagens träning

Ställde jag in för att jag var för trött!

Så istället har jag roat mig med att äta marsglass och tittat på när DC laddar hem grejer till datorn.. det är en speciell grej jag väntar på men det verkar aldrig bli en ledig slot..

JO! jag har provat en av Chiquitas frukt smoothies (just fruit in a bottle) också, Ananas.-banan.. Den var faktiskt riktigt god.. jag vet inte om jag tycker att den var värd 21 kr men god var den.. Jag tror att jag ska prova den andra smaken senare också, jordgubb-banan.. Jag kan faktiskt tänka mig att de skulle vara riktigt gott att ta en sådan smoothie och nåt mer efter ett gym eller löp pass.. Fast att bara ta smoothien blir för lite så en proteinshake eller nåt till!

image39

dagens bild!

Snygg grabb.. eller hur?!
image38

Hälsoplan!

Jag sa till en tjej som läst min blogg att jag skulle lägga ut en plan för att hjälpa att få igång träningen!
Här är den!


HÄLSOPLAN

(Må-bra-plan, Målplan)


Det här är ett sätt att göra en hälsoplan. Ju mer du tänker igenom de olika punkterna desto större blir chansen att du når ditt mål.

  

Uppgift: Välj ett mål som har med din hälsa att göra.

Gör en egen Hälsoplan enligt följande punkter.
?·        Vision/Dröm
- Låt fantasin flöda, måla ut ordentligt.


?·       Mål/Delmål
- Synligt
- Mätbart
- Accepterat
- Realistiskt
- Tidsbestämt

?·       Handlingsplan
- När, var, vad, hur och hur ofta?
- Fallgropar och problemlösningar, "plan B"
- Tidseffektiv

?·       Tidplan
- Startdatum
- Delmåldatum
- Måldatum


?·        Belöning/morot
- Mycket viktig. Både vid mål och delmål.


(Det är viktigt att inte belöna med mat, eller godis vid sista punkten.. Det är inte speciellt nog! Gör något som du verkligen inte gör ofta/ eller aldrig provat förr. Far på weekend eller å bowla eller något som du tycker är kul!)

Dröm stort, men se till att det inte stannar där=)

Jag vill tillägga en sak!

denna plan behöver inte nödvändigtvis bara handla om träning och hur man ska gå ner  eller upp i vikt, den kan handla om precis vad du vill, hur du ska lyckas sluta med sockerintaget, eller hur du ska göra för att lyckas komma dig fram i karriären.. ja allt möjligt är den bra för=)

dagens föreläsning

Gav mig ett otroligt bra citat som jag tänkte dela med mig av:

"De som tror att de inte har tid för träning måste förr eller senare avsätta tid för sjukdom"

Det vi fick lära oss väldigt ingående på förmiddagen var enkelt sagt att forskning visar på att du lever längre om du är fysiskt aktiv.

Om du är överviktig och fysiskt aktiv så kan du ändå leva längre än en smal person som inte är aktiv..
Så bara för att en person är smal, betyder det inte att dennne är mer hälsosam än en överviktig människa.

Så ni ser, smal är inte alltid bättre!

Din fot, ett viktigt redskap!

Är du en pronerare eller supinerare?
Detta är väldigt viktigt att veta när du ska köpa dina löparskor, och när du löptränar, för att undvika skador i fotled, knäled och kanske till och med höftled!

Pronation ser ut på detta sättet:

Är du en pronerare så går du med tyngdpunkten på insida fot! (De flesta är pronerare)

Det som då kan hända med ditt knä är att du får en så kallad valgus (kobent) och dina knän påverkas på följande sätt:


Är du däremot en Supinerare som jag är, så ser din fots position ut såhär:
(inte min fot på bilden! jag supinerar mer!)


Självklart får då detta en verkan på din knäled så att du får en varus (hjulbent)

Det är ändå konstigt, för jag är en extrem supinerare men jag är inte hjulbent, jag har väldigt rakar och fina ben motför vad jag bör ha, med tanke på mina fötter!

Ett varus (hjulbent) knä:


Så får ni ont i knäna, tänk på vad ni har för skor egentligen.

I detta fall går funktion före mode.


Löparknä.. Akta er!

"Löparknä" är benämningen på ett smärttillstånd, som är lokaliserat till knäledens utsida och som speciellt drabbar dem som springer eller motionerar ofta och länge. De som har en betonad pronation utsätts för större risk att drabbas av denna åkomma. Vid böjning och sträckning av knäleden ansträngs senfästet (tractus ileotibialis), som glider mot utsidan av benet och orsakar en lokal inflammation.

Symtomen är en smärta som under löpning ökar succesivt tills fortsatt löpning blir omöjlig. Efter en vilopaus försvinner smärtan tillfälligt, men återkommer om man försöker fortsätta att springa. Löpning i utförsbackar ökar besvären. 

Under har ni en bild som visar var tractus ileotibialis sitter. (ett senstråk!)


(Källa: www.fothälsan.se)


dagens träning (måndag)

Det kändes segt och konstigt idag! Men det kankse inte är så konstigt, med tanke på att jag festade i helgen och har ätit fruktansvärt dåligt idag.. Det har varit mycke stress och sånt idag.. (tenta-stress)

Löpning.
Uppvärmning: 1,2 km pulshöjande gång
Löpning: 4,7 km
hastighet: mellan 9,5 -10 km/h
Nedvarvning: 1 km
                                                                                                                                 
övrigt: sit ups, sneda och raka.. tills det inte gick mer!

totalt: 6,9 km

Det är fan inte bra alltså,men som sagt ibland är det så oxå.. Det ger inget att anstränga sig mer än vad kroppen tycker.. Fast inte är jag nöjd precis! Det här visar vad alkohol gör med kroppen! och hur viktigt det är att äta rätt!

Jag hoppas då verkligen att det kommer att gå bättre resten av veckan!

                                         image28


jag "the kameleont"!Så jag har varit blond, brunett, rådjursbrunt, lång lugg, kort lugg, sned lugg...
Jag har även haft kort hår.. men det hittade jag inget kort på så det slipper ni att se =)

säg mig..

varför är det så att när man vet att man måste plugga så gör man vad som helst för att slippa.. Till och med saker som jag hatar att göra blir gjorda under tenta perioden.. hur kommer det sig att man alltid ska skjuta upp allt till sista sekund?

jag sitter och försöker plugga just nu, men får ingen ork i skallen..

image23

Snälla säg att någon annan där ute känner likadant som jag gör!

Alla andra verkar vara så himla duktiga och jämt få så himla bra reslultat...

Fast jag har lärt mig under min tid på högskola att man ska inte lita på att det personerna i klassen säger är sant..  Många ljuger om att dom har klarat sin tenta fast dom inte har gjort det.. Det är väl då ändå inget att skämmas över om man inte klarar varenda tenta på första försöket?!

Bra tips!

Jag var ute och firade igår med styrkelyftskillarna, som vissa av er har hunnit läsa i mitt tidigare inlägg som jag nu har tagit bort!! =)

Ett bra tips som jag fick en gång i tiden är faktiskt att dricka ett stort glas med vatten när man kommer hem, fast jag la till en sak på det igår, eftersom vi blir inte bara bakis för att vi har vätskebrist, utan också för att vi har för lite salt i kroppen..

Så det jag gjorde var bara att jag tog en dutt med salt i vattnet som jag drack, gott kan jag inte påstå att det var, men det var fruktansvärt effektivt! Jag brukar normalt inte bli bakis, men jag brukar bli lite seg! Nu var jag inte ens det! så testa, nästa gång ni dricker! det fungerar verkligen!

Styrkelyft!

Det har varit en lokal serietävling i styrkelyft här idag! Jag måste bara säga starkt jobbat Kiruna AK och Öjebyns atletklubb! Duktiga killar med en bra framtid inom sporten!

Min kära sambo var med och tävlade =)

han gick in i 100 kg klassen (vägde in sig på 95 kg)

benböj: 260 kg
bänkpress: 175 kg
marklyft: 280 kg

Totalt 715 kg!

Det är ett nytt rekord för Andreas! Han gjorde personbästa på samtliga grenar! i benböjen blev det med 10 kg, bänkpressen 5 kg och marklyften 5 kg!

Han har äntligen kommit igång med träningen ordentligt, och jag förväntar mig inget annat än att han kommer att fortsätta att öka samtidigt som han sakta men säkert är påväg ner till 90 kg klassen igen!

STARKT JOBBAT ÄLSKLING! ;)

Thomas, som är junior (19 år) gjorde ett Sverige-rekord och nordiskt rekord på 330 kg!!! i benböj! OTROLIGT starkt jobbat Tomme!


grattis grabbar! Ni har alla varit otroligt duktiga idag å förtjänar alla att ta er en öl! haha

Hade bra!

And I Quote!

"Varje ny vana som du tar till dig under ett år, resulterar antingen att du går upp i vikt eller att du går ner i vikt"

Ett citat jag tog från programmet Rachel Ray.

Dom hade en mat och träningsguru där som skulle hjälpa hennes personal att gå ner i vikt, eftersom hennes mat är så god, så de går runt och småäter hela dagarna.

Hur många männsikor där ute i Vårt lilla land tror ni går runt och tror att exempelvis apelsin-juice är supernyttigt och att man kan drick hur mkt som helst av det?För att dom inte vet att de spelar roll om den är gjord på koncentrat eller inte..

Jag laddade hem en dokumentär nyligen med Paolo Roberto, där han skulle prova att äta onyttigt i ett visst antal dagar och sedan se hur det skulle påverka hans vältränade kropp..

Där var också en kvinna i 30 års åldern med, som inte kunde få barn för att hon var så pass överviktig.. Hon drack pucko (ni vet choklad drycken) varje dag till varje mål och hela dagarna.. hon visade stolt upp för den mkt magra reportern en sån där storförpackning (en sådan som dom får till affären!) med just Pucko som hon hade köpt hem.. Reportern s då
- men hinner du verkligen dricka upp det där innan det går ut?

Eftersom det är mjölk i den och det inte har så lång hållbarhet, antar jag att hon menade.. Kvinnan i 30 års åldern bara skrattade och sa
-hehe det går alltid åt, det är ju så gott!

Hon berättade vidare att dom också dricker väldigt mkt kolsyrade drickor, men ibland byter ut det mot juice, när dom vill vara nyttigare..

Hon tar då ut ett paket juice, gjord på koncentrat!

Vidare fortsätter det såhär, med grädde och kött och allt möjligt! Hon förstod som samtidigt inte varför hon var så tjock, och om läkarna skulle godkänna befruktning så skulle hon se till att hennes barn aldrig blev tjockt, eftersom hon själv vet hur det känns..

Men med sådan brist på kunskap, undrar jag.. hur ska hon kunna hålla barnet i normal vikt när hon inte förstår hur hon själv ska göra för att sluta gå upp i vikt?

Jag är ledsen men jag förstår faktiskt varför läkarna inte ville att hon skulle få en   konstgjord befruktning föränn hon hade visat att hon själv kan gå ner i vikt!

Världen verkar vara på väg åt 3 håll!
1.antingen är du jättetjock gör alla fel matmässigt,
2.eller så är du i princip pro-ana! och tycker att det är döläckert att se alla ben!!
3.eller så är du jättevältränad och äter aldrig något onyttigt, någonsin!!

Vart har alla normala människor som gör allt med måtta tagit vägen?

jobb + träning

Jag ska fara på jobbet snart.. Det är rätt bra att tjäna lite extra pengar när man pluggar! jag och Devil har varit ute och tränat idag oxå på förmiddagen.. det var väldigt blåsigt så både jag och han var ganska anfådda när vi kom hem =) Jag är så lycklig över träningen att jag funderar på om jag ska fara å träna efter jobbet oxå.. Vi får se hur jag känner mig då! Jag brukar vara ganska så trött när jag far från jobbet.. Fast iof så beror det på vem jag jobbar me..

DAMIT! ingen rolig!

Aja! jag får väl ta med mig en massa plugg-material så har jag iaf nåt att göra på jobbet=) Haha så är det på mitt jobb!

Jag får väl börja att samla ihop allt material som jag behöver.. För det värsta jag vet är att inte ha med allt som jag behöver! så jobbigt om jag stöter på en fråga som jag inte hittar svar på! då sitter jag och stör mig på det resten av kvällen..

Hade!

Underbart träningspass!

Jag for på gymmet!

bestämde mig för att ta det i ett ganska så lungt tempo, eftersom jag inte har tränat på två veckor..

såhär blev det:

uppvärmning: Gång 10 minuter ca 7 km/h 1,1 km
Jogging: 40 minuter, 9,4 km/h '
Sträcka: 6,3 km
nedvarvning: ca 1 km
 + utfall och mag-crunches.. (eller hur de nu stavas)

Total sträcka: 8,4 km

Det känns underbart!! jag var ju självklart svettig, men de kändes som om jag hade kunnat springa längre! fast jag vill inte överdriva för mkt när jag har varit sjuk!

Nu får det vara nog!

Jag känner mig pigg.. Jag ska fan prova att fara på gymmet å prova att löpträna lite.. även om det inte blir mer än tre km.. det spelar ingen roll! Jag dör här!!!

Jag håller på att laga mat för fullt här! Kyckling och ris!

Inte vilken kyckling som helst! Nej, marrinerad och gratinerade uppskurna kyckling fileér blir det! + då grönsaker och sånt till=)

2 veckor.....

ja idag så är det två veckor sedan jag tränade sist.. det känns inte bra!! det här förstör ju hela min upplagda plan.. Jävla förkylning! GÅ ÖVER!!

Hur ska jag hinna trimma till det sista när jag inte får träna.. bara jag ropar på hunden så hostar jag ju ihjäl mig! hur är det då meningen att jag ska kunna träna?! Det går ju inte!!

fuck fuck fuck!

jag har även märkt att jag hr börjat att komma tillbaka till mina gamla destruktiva banor.. not  good.. eller så farligt är det faktiskt inte, för nu är jag iaf medveten om att jag gör fel.. så då kan jag oxå göra något åt det!

Nu har jag en föreläsning!

see yaa!

Harmoni..

I detta ögonblick känner jag total harmoni... solen och månen lyser tillsammans, det är stilla.. löven håller på att slå ut i träden.. det är vackert!

Jag tycker att det är synd att inte hela Sverige får uppleva hur det är att ha både sol och måne sammtidigt, det är magiskt på något vis.. Jag önskar att min kamera inte vore trasig, för då hade jag gjort mitt bästa för att fånga ögonblicket på foto...

Nu ska jag och Andreas ut på en promenad i skogen (med Devil) men mest är det bara för att njuta av varandas sällskap, och hålla varandra i handen.....

Ha en bra kväll...

What the!!

Det snöar ute!!! Nog för att jag bor i norrland, men hallå!! bara för någon helg sedan så var det ju 20+ grader varmt ute!

Devil verkade inte bry sig speciellt mkt han var nog mest bara glad att vi var ute=)

Här kommer en bild på min söta Devil när han sover på Husses träningskläder.. Så går det om man lägger dom på golvet ;)


Sen så måste jag ju vara rättvis och lägga in en bild på vår lilla Ninni också=)(Några timmar senare..) Och nu är det hagel-storm ute!!

Fortfarande dyng-förkyld!!

Ja, nu gnäller jag om min förkylning igen! Men jag blir så less! den vill ju inte försvinna!!!

Jag rör inte på mig lika mkt nu, såklart.. Så jag har anpassat min kost så att jag inte ska börja gå upp en massa i vikt bara för att jag inte kan träna... Jag tror att jag har fått en bra balans! För det står riktigt stilla på vågen..

Jag har gått ner i mått över magen! =) det känns bra, eftersom det har verkat sitta som sten där hitills! Jag går aldrig hungrig!! Jag äter ordentligt!! och jag mår super (förutom min snoriga näsa och min onda hals!)

När jag vaknade på morgonen idag så kände jag mig faktiskt smal och lätt i kroppen, en alltid uppskattad känsla =) med tanke på hur länge jag vaknade och kände mig ful och tjock (förr i tiden, när jag var knubbig!) så blir jag genast på bra humör nu när den känslan är borta..

En till sak som jag la märke till när jag och min pojkvän var på affären och handlade mat var, att det kändes annorlunda i mina ben, jag kände mig spänstig! som att jag skulle kunna sätta iväg där och springa 100 km i timmen eller nåt! det kändes underbart! Jag sa det till A och han log och tittade bara på mig.. Jag tror faktiskt att han är ganska så stolt över mig.. Han har ju följt med mig genom hela min "vikt-resa" sett mina upp och nergångar sett hur jag har förändras genom åren..

Vi har ju varit tillsammans nu i snart 8 år! sen jag var 16 och han 18 år..  Han är underbar! =)


Kan folk verkligen så här lite?

jag var ute på internet tidigare och kollade in lite olika bloggar... jag snubblade över en kommentar skriven av en ung tjej...

- jag brukar äta en chokladkaka varje dag. Den väger bara 200 gram så jag kan ju omöjligt gå upp mer än så...

Jag vek mig dubbel i skratt.. jag trodde att hon skämtade! men sen fortsatte jag att läsa och det visade sig att hon var fullt allvarlig.. Scary att människor har en sådan liten kunskap om kost.. men men.. hon lär ju förr eller senare märka att hon har fel..

Jag brukar gå förbi en matvaruaffär när jag är ute och går med min hund..(jag har jobbat där också en sommar) jag ser unga tjejer som kommer och kör bil till affären.. (allt där jag bor är på gångavstånd!) Dom går in i affären och kommer ut med 1-3 chips påsar..  Jag och min kompis stod där och kollade på hur flera väldigt kraftiga tjejer bara köpte en massa skit.. Nu har det verkligen börjat att barka!

Fast det tyckte dom iof på 50 talet också, jag hittade en gammal veckotidning från 50 talet på en antikaffär, (?!) där stod det att det var dags att göra ngt åt svergies ökande fetma.. å så var det en dietist som hade blivit intervjuad.. Undra vad dom männsikorna skulle tycka om dom hade fått titta en stund in i vår tid....

Jag kom just på en sak! (confession)

Jag körde en Camebridge-kur förra sommaren.. det var därför jag gick ner så fort, för er som trodde att jg hade slitit häcken av mig.. hehe.. men iaf.. jag höll vikten ett tag.. men sen blev det för mkt stress och press från skolan och från mig själv.. så då gick jag upp en del.. ABSOLUT INTE allt.. men lite grann..

Jag märkte nu, att jag har ju samma mått nu som förra sommaren när jag hade gått ner.. Enda skillnaden nu är att jag väger 2 kg mer nu.. jag gissar på att det är i vätska och i muskler.. Men iaf sist jag hade dessa mått var i Juli förra året.. Så om jag  nu bara fortsätter att träna å äta som jag har gjort så bör jag ju ha ännu mindre mått nu i sommar motför förra =) De känns positivt! Nu är jag ju snart nere i mitt mål! Nu gäller det bara att fortsätta att forma kroppen tills den är som jag tycker att jag vill ha den =)

Skam den som ger sig! ;)


Så här tycker jag om mina grannar... haha!


suck!

denna förkylning vill inte bli bättre! jag kan andas normalt nu.. men jag kan inte prata.. ont ont i slem-halsen! Jag vill inte ha ett flera veckor långt uppehåll från träningen!

Jag har blivit så seg.. orkar inte lika mkt.. det beror ju på m in förkylning, men jag tror också att det ha å göra med att jag inte tränar och får min energi därifrån...
=(

Träna rumpan! (m.gluteus maximus) och få ett TAJT ASS =)

Jag har precis kommit hem från skolan, mina ögon går i kors!

Jag har tänkt på ett inlägg som jag fick igår om att tajta till rumpan ;) jag kan självklart en massa övningar, men bestämde mig för att fråga Magnus (Sjukgymnast-student) som om jag inte minns fel har tävlat i atetic fitness.. + då att han en en väldigt fin bakdel ;) så han bör ju verklgen veta vad han snackar om..

Men svaret var ju som han sa till mig.. självklart! 
Han sa då till mig..
- Du har mer koll än vad du tror kära fröken

men jag trodde att han kanske hade något super-trick som inte jag tänkt på..

Men här kommer det iaf ordagrant från Magnus (Biffen!)

-utfallsteg, utfallsteg och  utfallsteg
- raka marklyft
- även benpress med benen ganska högt upp är toppen!

Jag hoppas att du som skrev inlägget och frågade inte blir besviken på svaret.. Men detta är enkla övningar som ger ett bra resultat!

jag ska lägga in lite mer exakt med bilder och så hur man ska göra för att få så liten skaderisk som möjligt.. För alla er som är nybörjare.. Jag vill inte att ni ska skada er och förstöra era ryggar för att ni gjort raka marklyft fel! tekniken är A och O! Men jag ska inte lägga in det just nu, för nu ska jag ut och njuta av solen och det faktum att det är helg =)

Kost och näring!

Jag har varit på en otroligt spännande föreläsning idag som handlade om Näringsfysiologi!

Vi fick lära oss om Nordens rekomendationer för protein, fett, kolhydrater, kostfibrer och om saltintag. Vi gick även in på ämnet transfetter.

+ några andra spännande saker,

Exempel om BMI (body mass index) fast det hon berättade om det kunde jag redan!
men jag berättar lite om det ändå!

BMI: normalt 20-25, övervikt 25-30, och fetma 30+ men som jag har sagt i ett tidigare inlägg så stämmer inte alltid BMI, ftersom muskler väger mer än fett!

För att räkna ut ditt BMI:
vikt i kg / längd upphöjt i 2

Däremot så berättade hon om en annan form av mätning som man kan använda sig av oxå, en som det inte talas om lika mycket! WHR, (waist, hip ratio tror jag att det stavades!)

WHR= förhållandet midjemått / höftmått. 
Du tar helt enkelt bara ditt midjemått och delar det med ditt höftmått och så får du fram en siffra! Ett normalt värde ska ligga på ca 0.8 ligger du under så har du inte för mkt fett på magen, ligger du däremot över så kanske du ska fundera på att gå ner ett par kilon..

Rekomendation dagligt intag på:
Protein 10-15%
Fett 30%
Kolhydrater 55-60% (av det ska socker vara ca 10%)
Kostfibrer 25-30 gram/dag

Det jag kan nämna med siffran på kolhydrater, det menas inte bara potatis, pasta och dylikt utan frukt, grönsaker, rotfrukter osv..

För att få i sig rätt mängd av detta finns det ett enkelt knep, förutom att äta varierat så är det att äta efter tallriksmodellen!
Jag hittade en ganska bra bild på internet! klicka för att förstora!


Vi gick in väldigt mkt i detalj på alla tidigare nämnda föroämnen, men skulle jag berätta allt det så skulle det bli lika långt som mina anteckningar=) så är det något specifikt ni undrar så fråga gärna!

Visste ni att:

Löpträning/ joging är den sport som höjer ämnesomsättningen mest, förutom längdskidåkning! och att styrketräning ger en förhöjd förbräning under längst tid, upp till två-tre dagars förhöjd beroende på ansträngningsnivå.

Visste ni att när ni har druckit alkohol så sänks ämnesomsättningen i 72 h efter sista drinken..

Jag säger inte nu att jag är emot alkohol, men att det kan vara enbra greja att tänka på när man tränar hårt och kanske vill gå ner i vikt.

DAMIT!

Min jävla förkylning blir ju bara värre.. Ja, jag vet jag har ju bara haft den sen valborgs.. Men jag är inte en person som blir sjuk så ofta så.. Hehe, jag har helt enkelt inget tålamod!

Dumma elaka onda hals!

Stretcha löparmuskeln! (m. tensor facia latae)

En väldigt bra fråga som jag fick ikväll!


Jojo

Hej.
Tack för bra tips.
Jaag undrar bara, hur stretchar jag utsida lår... fram- bak- och insida hittar jag men inte utsida... hur gör du?

Svar:
Det är en bra fråga du kom med! För många löpare får problem med just denna muskel, för att dom inte töjer ut den tillräckligt bra, det kan resultera i onda knän!
 
För att du verkligen ska kunna hitta igen muskeln du söker att stretcha, den så kallade löparmuskeln (m. tensor faciae latae) så kanske det kan vara intressant att se hur den egenligen ser ut!


Som du ser på bilden ovan så sitter den ganska så långt fram på benet, den sitter bla. fast i höftbenet, den del som brukar sticka ut på vissa på framsidan.. sen går den ner i ett stort senstråk och vidare en bit  in i knäkapseln.. (= problem med knäna!)

För att stretcha en muskel så drar du ursprung och fäste så långt ifrån varandra som möjligt!


Gör som på bild 1: händerna i sidan och benen i kors, ställ det ben som du inte ska stretcha främst precis som på bilden, du kan ha det benet lite lätt böjt medan du har det ben du ska stretcha rakt.
 
På bild 2: nu börjar du att töja ursprung och fäste så långt ifrån varandra som möjligt! Du lutar dig åt sidan från benet som du stretchar, du kan börja med att bara luta dig helt åt sidan, känner du inte något så kan du testa att luta åt sidan och framåt samtidigt, så bör du känna det! =)

Om du fortfarande inte känner något! Har du verkligen lutat dig åt rätt håll? För dom flesta är rätt stel i tensorn, speciellt om dom aldrig har töjt ut den tidigare.

Så där är svaret på din fråga =) så gör jag!

Lycka till, och tack för en väldigt bra och relevant fråga!


Tradera-Tjärring!!

Hahaha hon ringde mig  idag och skällde ut mig för att jag har gett henne ett dåligt omdömme! haha vad förväntar hon sig egentligen?!

Men som jag alltid gör när jag vet att jag har rätt, så diskuterade jag omkull henne.. Hon hade fräckheten att be mig ta bort det dåliga omdömmet och "avsluta det hela på ett positivt sätt!" HAHAHA  de kan hon FETGLÖMMA! Jag borde egentligen ge henne ett till dåligt omdömme eftersom hon ringde å skällde ut mig på telefon!

Effektiv träning!!

Beroende på vad du har för mål med din träning så är det bra att veta hur man ska göra för att uppnå så bra resultat som möjligt.. Förutsatt att du bryr dig om det!

Till exempel!

På mitt gym (där jag löptränar på vintrarna när det är för kallt för att vara ute)

Är det många som börjar med att värma upp på löpbanden, för att sedan gå in i styrke- rummet och köra ett hårt styrkepass..

Jag fattar inte varför det är så!

Det jag har fått lära mig på skolan av min professor i muskelfysiologi:

Det finns tre olika typer av muskelfibrer

1= ex löpning (mest uthålliga)
2A= stora muskler, inte starkast el mest uthålliga (mittimellan)
2B eller X= Explosiva starka! (inte så uthålliga)

När man då börjar med att värma upp på en cykel eller ett löpband, så deprimeras typ 2A och typ 2B muskelfibrerna, och du säger åt din kropp att det är nu typ 1 fibrerna i kroppen som du ska använda. När du då sedan går in i gymmet och helt plötsligt börjar lyfta vikter så blir kroppen chockad och försöker då för brinnande livet att få fram så mycket av de andra muskelfibrerna igen..

En liten liknelse: När du ska steka köttbullar inte tar du då fram våffeljärnet!!

Alltså! Värm upp med samma övningar som du sedan ska träna!

Om du väljer att inte följa mitt råd, får du självklart en träning ändå, men inte i närheten av en lika effektiv tränig som du skulle kunna ha!

Jag är medveten om att jag kommer att trampa många som tränat länge och gjort precis som jag har beskrivit ovan på tårna!

Men jag blir så less på att se människor göra samma grundläggande fel!! varje dag!
Några av mina kompisar som jag har berättat detta för säger att jamen när jag värmer upp på en cykel så blir kroppen varm och är redo för en större ansträngning..

Joo, för en större ansträngning på en CYKEL! inte med vikter!

Brist på träning, och för mkt mat!

Jag blev sjuk på valborgs, ont i halsen och en förkylning som kom från ingenstans..

Säg mig, varför blir man alltid sjuk vid fel tillfällen? Träningen kändes suuperbra, kosten höll jag på, jag var full med energi och var duktig på att plugga.. Nu känns allt skit (nu överdrev jag lite..) men nu kan jag inte träna Jag var ju hemma hos mina föräldrar i helgen och har bara ätit en massa god men onyttig mat, så både jag och Andreas har känt hur energin i maten inte tillgodoser som den brukar.. Vi har helt enkelt ätit för mkt, för mkt socker och på totalt fel tider! Jag menar vi har inte fått middag föränn nio- tio på kvällarna, och så efterrätt efter det.. MUMS var det! men så långt ifrån våra invanda rutiner som man kan komma.. 

Jag vill inte klaga på mina föräldrar, men dom måste börja äta på vettigare tider än det här! 

jag har gått upp i vikt! Inte så konstigt! men jag blir ändå sur, för precis som många andra så kämpar jag med min vikt.. Jag är absolut inte överviktig!! Jag har ett BMI på 22, och storlek 29 i jeans, men det blubbar över lite! Något jag INTE tycker om.. Magen är mitt "trouble area"

BMI är en skala som verkligen inte fungerar för alla! Eftersom muskler väger mer än fett, så en bodybuilder kan du räkna med att dom har ett för högt BMI, fast dom har under 7% kroppsfett.. Men på mig som är rätt så normal i kroppen så stämmer det väl ganska så bra.. 

I alla fall så behöver jag enligt BMI skalan inte gå ner i vikt mer, men ni vet hur det är! Fåfängan styr =)

Det här är inte något jag går och tänker på varje dag som jag gjorde förr i tiden, jag vet att så länge jag håller mig aktiv och inte smäller i mig godis och skit i tid och otid så kommer jag att trimma till kroppen, sakta men säkert.. 

Men när jag frisknar till tror jag att jag ska ta och öka intensiteten lite extra, för hitills har jag tagit det ganska så lungt, men jag har inte så mycket i skolan nu, så då kan jag satsa mer på min träning...

Jag funderar på om jag ska ta och lägga upp ett vecko-schema för träningen på bloggen så att jag håller reda på vad jag egentilgen gör varje vecka!


Jag är otroligt besviken på en viss tradera-säljare!

Som brukar sälja väldigt mycket på tradera.. men har blivit avstängd, fast nu är hon inte det längre!

Jag köpte en cult-design kruka av henne den 16:e april 2008, jag har fortfarande inte fått någon kruka.. Det är den 4e maj idag! Hon har skickat flera mail, där hon har ljugit och hittat på olika saker som har förhindrat henne att skicka iväg krukan.. Hon måste nog ha gjort det till flera eftersom sista mailet hon skickade alldeles nyss så avslöjade hon sina tidigare lögner sen så blir hon arg på mig för att jag skriver åt henne och berättar att hon har avslöjat sig själv, och jag ber henne också att sluta hitta på ursäkt efter ursäkt och bara göra det hon ska så att vi slipper varandra sen!

Det är fan bäst för h enne att hon har skickat den så att jag får den på måndag som hon nu sa i det sista mailet..

Jag menar! SKOJ! det var det första som jag någonsin köpte på tradera, för att en likadan kruka som hon sålde hade min mormor gett åt mig, och den hade gått i kras här hemma.. Jag hoppas att hon blir avstängd för gott!!

Lite skoj va de ändå när hon skällde ut mig för att jag hade avslöjat hennes lögner! haha

Att tänka på med matintaget!

Så här brukar jag tänka!

Ämnesomsättningen startas på morgonen av frukost sen går den ner till kvällen.

Så när jag äter så ser jag till att jag har ätit 3/5 av det jag ska äta under en dag när lunchen är över. Alltså, frukost.. frukt/macka eller nåt... lunch... sen fika och sist brukar det bli middag.. det beror ju helt och hållet på vad du har gjort oxå på en dag! har du haft ett hårt träningspass så måste du ju äta.. 

Personligen känner jag inte att jag är hungrig på kvällarna, förut var det mitt socker-beroende som startade igång på kvällarna.. Men nu när jag är befriad från det så känner jag inte att jag behöver nåt.. 

Men lyssna på era kroppar, känn efter är det sockerberoendet eller är det för att du är hungrig, är du hungrig så ät något litet.

Tycker ni att jag har fel i det jag säger?! 

skriv ett inlägg, eller så kan ni skriva och säga hur ni lägger upp er dag!  

Månaden hjälte!

Min hund Devil! som förtjänar en medajl för sin otroliga nos, och för sin förståelse av vårat språk=)

Jag måste få berätta om vad som hände sent igår kväll, närmare bestämmt mitt i natten!
(Vi är och hälsar på min föräldrar i helgen, dom bor i en tvåplansvilla..)

Mamma öppnade ett fönster på andra våningen ovanför bron, för att släppa in lite kall luft.. Det hon inte tänkte på var att fönstret var så pass öppet att vår yttepytte lilla kissekatt lätt rymdes ut! När ingen såg hade Ninni hoppat upp på fönsterbrädan och gått ut genom fönstret, ner på bro-taket och hoppat ner på backen..

Vi letade först inne, tills jag sa att nä nu är jag less, nu tar jag ut hunden så får han leta reda på henne, som han har gjort när hon var liten. Jag misstänkte att hon var ute.  

Jag gick runt huset till hundarnas rum (dom har egen ingång till huset) väckte honom sa åt honom att sätta sig ner och lyssna på mig..  Han lugnade ner sig och tittade på mig..
Det enda jag sa var Devil, sök Ninni! sen flyttade jag på mig och släppte ut honom.

Hans nos började genast att gå han cirklade runt för att hitta ett spår.Han hittade hennes spår väldigt snabbt, och markerade väldigt tydligt och kraftigt på bro-hörnet, sen för att vara ännu tydligare så sprang har ner från bron och la sig i det hörnet och stirrade på lilla Ninni som satt under bron och var lite förskräckt.

Jag böjde mig ner lockade på henne till hon stack fram huvudet och plockade upp henne. Ninni blev så glad och nöjd att hon började kurra högt! Hon satt nöjd i min famn medan jag gick in. Devil följde med Husse in som hade kommit ut för att hjälpa till =)

Självklart fick Devil massor med beröm och godis (som inte dög) för att han hade varit så duktig och hittat sin lilla kompis!

Så en hjältemedalj kommer här till dig älsklingsvovve!image10

Devil är en blandras mellan rottis, jämte, laika och schäfer.. Han är en omplaseringshund, han kom till oss 4,5 månader gammal.. Han hade då haft sex olika hem! Han är den underbaraste hund vi någonsin hade kunnat önska oss, han krävde en del arbete för att förstå hur världen runt honom fungerar, men vi ångrar oss inte en sekund att vi tog hand om honom! Han är idag 3,5 år gammal, välanpassad och lycklig! 

 

Ahhh!

Jag snubblade över en bild på internet.. ser vi verkligen ut såhär? huvaligen!

Snacka om motivationsbild!!


vill ni höra till den nedre bilden, det vill inte jag!! Speciellt inte dom till vänster!!
Jag vill vara finare än genomsnittet! =)

Löpträning- Effektiv förbränning!

Jag älskar löpning!

Lite regler och tips som kan hjälpa dig att komma igång:

1. Se till att ha ett par riktigt bra löparskor!

2. värm upp ordentligt! Gå i rask takt i minst 10 minuter! kroppen behöver tid på sig för att förbereda sig på den kommande kraftanstängningen. (vanligaste felet folk gör!)

3. Träna varierat, blanda långa, korta, jobbiga lätta och olika intervallpass.. Detta gör du för att kroppen inte ska vänja sig vid samma träning, den ger inte lika mycket då!

4. Om du vill träna men inte känner att du riktigt har tid, så kom ihåg: Bättre korta pass ofta, än långa pass sällan

5. Alla måste börja någonstans, så känn dig inte ledsen om du inte orkar lika länge som den där snygga smala tjejen som springerpå löpbandet brevid.

6. Det är roligare att träna om du känner dig fin i dina träningskläder, så unna dig nya=)

7. Sätt upp flera små delmål som du ska ha nåt till ett visst datum, och ge dig själv en liten present när du uppnått dem, nu menar jag inte godis eller så. Utan något som du kankse länge har önskat dig.

8. Armarna styr hur fort du springer! vill du ta en spurt i slutet, fast du tror att du inte orkar, speeda bara upp armarna så kommer det att gå bra! 

9. Du klarar mer än vad du tror!

10. strecha ordentligt. jag vet att det är mkt dikussioner om det nu, hurvida det hjälper eller inte.. Men jag tycker då att jag får mindre ont om jag töjer ut musklerna ordentligt. Glöm ej utsida lår!

Hoppas att det hjälper er att börja med er träning! se det inte som en tillfällig grej ni gör för att komma i form till exempelvis en semester.. Träna regelbundet jämt så slipper ni stressen över att ni inte är nöjd med er kropp!

Lycka till!

Skriv gärna och berättar hur det går!


RSS 2.0