jag ska testa springa ute i vinter=)

här är några bra grejer att veta inför det!


5-minuters regeln
Många nybörjare gör ofta misstaget att de tar på sig alldeles för mycket kläder när de ska ut en kylig vinterdag. Det kan leda till att svetten börjar lacka i onödigt strida strömmar och man känner sig överhettad för att sedan istället bli jättekall då kläderna inte hinner transportera bort all fukt som produceras. Ha därför som regel att du först efter fem minuter ska få upp en skön värme i kroppen. Detta innebär alltså att de första minuterarna kan bli lite kyliga, men det är det definitivt värt!

Straffskott på bomullsanvändande!

Bomull tenderar att suga åt sig och behålla fukt, vilket är helt värdelöst när man tränar på kyligare breddgrader. Använd istället funktionsmatrial som kan transportera bort fukten och på så vis hålla kroppen någorlunda torr och därmed varm.

3-lagers principen

Genom att klä sig i flera tunna lager håller man lätt värmen utan att det behöver bli bylsigt. Lager-på-lager principen stänger nämligen in luften som fungerar värmande om den inte flyttas bort. Principen ger dig också möjlighet att på ett smidigt sätt reglera kroppstemperaturen genom att antingen ta på eller av ett lager. Ytterligare ett plus är rent ekonomiskt då man kan använda plaggen under nästan hela året och alltså inte bara under den smällkallaste midvintern.

Accessoarerna är viktiga även vid löpning

Man förlorar ungefär hälften av kroppsvärmen genom huvudet, varför en mössa är ett måste. Välj gärna en tunn modell i funktionsmaterial. Det blir också allt vanligare att folk börjar skydda halsen, antingen med hjälp av polotröja, scarf eller specialgjorda halsskydd (Mizuno har ett helt fantastiskt sådant). Allra längst norrut i vårt avlånga land är det nog ingen dum idé att utrusta sig med en ansiktsmask/rånarluva också.
När det gäller händerna är tumvantar att föredra framför fingervantar/handskar eftersom de håller händerna varmare. I vanliga handskar tillåts nämligen luften att cirkulera mellan fingrarna.
På strumpfronten är det viktigt att välja ett material som transporterar bort svetten om man vill hålla fötterna varma. Tunna ullstrumpor är ett bra exempel.

Ett sista visdomsord; använd ALLTID mängder med reflexer eller reflexväst då ni är ute i skymningen eller därefter. Detta gäller även vid snöoväder! Ta aldrig för givet att bilförare, cyklister eller fotgängare kan se er, det är betydligt svårare än man kan tro att upptäcka folk i mörkret.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0